lördag 23 januari 2010

socken

SITÄR VI SOCKEN JA NU :D Å HAR TRÅKIIIT :) HEJDÅÅH

onsdag 20 januari 2010

Gonatt


Nu är jag färdig duschad och allt :) så nu skall jag krypa ner i min nybäddade säng ! Godnatt

Frågestund omtaging



Tar om denn frågestund :D inte fått en enda jvla kommentar,tråkigt ¨/

Fråga på bara ! svarar på nästan allt !

Trött

usch jag har varit jätte trött på dom här sista dagarna ;S idag då jag satt i bussen höll jag på att somna.. var jätte trött fastän jag har sovit 8 timmar .. och idag när jag kom hem höll jag på att somna vid soffan..Jag gick och lade mig i sängen .. jag somnade -.- haha jag minns att jag hade lagt ett nattlinne över mig som täcke + jag har en kännsla av att mamma hade fösökt väcka mig.. jag vaknade iallafall av att hon stod i hallen och sa jag skulle vakna :P jag hade sovit 1 och en halv timme.. usch.. Jag kommer inte att kunna sova inatt !

Dagens låt



Dagens låt

30 Seconds To Mars - Hurricane

Verkligen bra <3

tisdag 19 januari 2010




Jag har nu frågestund :) fråga så mkt som möjligt ! svarar nästan på allt ! jag har frågestund endå tills i morgon kl 21:00 . Så fråga på ni. Vill ha mycke frågor att svara på när jag loggar in imorgon ;D

måndag 18 januari 2010

Måndag

idag är det måndag. idag hade vi relgionsprov i skolan.dt gick väl sådär. läste igår på natten, fakta fastnar alltid bättre på natten för mig. jag glömmer inte bort det :) vi fick ut finska proven också :) jag fick 8+ och 6+ i de proven ^^ ganska nöjd nog :) brukar alltid få en 6a i det så.. :D haha fastän jag har finsk mamma :D lol :D hon borde ha lärt mig finska när jag var liten så skulle jag kunnat det utantill nu :) men nu till en sak jag tänkte berätta !

imorgon skall jag ha frågestund :D så alla så får fråga mig en fråga eller flera frågor .. hoppas verkligen ni frågar massor !

Nu skall jag ta en varm dusch <3 sen skall jag börja krypa ner i min sköna säng ! btw imorgon skall jag göra om min design så ni har något att se fram emot ;D

söndag 17 januari 2010

Söndag


tjena :) usch idag är det söndag ! jag tycker inte ALLLS om söndagar ! dom är sååå tråkiga ! för då är dt skolan nästa dag ! söndagar går alltid så slöa..dom är alltid så tråkiga :( + att idag måste jag läsa på prov :( har relgions prov imårgon..usch .. ja men måste väl ta boken i handen nu och läsa
ses senare ikvl :)


lördag 16 januari 2010

Vinterbilder

här kommer bilderna jag tog på foto och film i skolan :)

några bilder är på Valeria i min klass (lladymmarmelad.blogg.se)





onsdag 13 januari 2010

cha cha


hej hej :D haha , fan jag e så lat så ja orkar int skriv här :) haha.. Men snart så kmr he nå bilder från skolan då vi hade Foto och Film (tillval) :)
hörs tills dess !
btw
här kommer en bild på min nya Gina tricot munk tröja :)

fredag 8 januari 2010

Calle !

cha cha... har inte skrivit på flera dar..jag har min vanliga orksak att jag har varit för trött :D
Men haha iallafall,Emma tkr Krillebooi är het ! haha usch emma :D han e ju ful ! Ja ska visa dig en mkt snyggare :D jag är helt kär i honom ! <3 Calle heter han !


måndag 4 januari 2010

Ny tröjja ;D

cha cha :) Idag vaknade jag 11, men gick å lade mig igen fast jag inte fick fö dadi. MOHAHA ja gick och lade mig när han åkte till jobbet igen x) och sen så vaknade jag 15 äver 2 :D haha :D jag fick mina 11 och en halv timmars sömn iallafall :) skulle varit irriterad och sur om jag hade stigit upp 11.hade bara sovit 8 timmar då..gick och lade mig igår 3 :) somnade då också ungefär..tror jag..För man vet aldrig när man somnar : ) läste det.. och man vaknar alltid upp 5 gånger om natten :) man minns det bara inte.för man vaknar upp i början av sömnen. + att man bara minns dom drömmarna man har drömmt i slutet av sömnen. och vet ni också vad ? Vi vaknar av oss själva för att vi har en biologisk klocka i hjärnan som styr när man ska somna och när man ska vakna.Därför vet man aldrig när man somnar.
Men iallafall :D JAG HAR FÅTT EN NY TRÖJJA FRÅN GINA TRICOT SOM MAMI HAR BESTÄLLT :D JAG ÄLSKAR DEN <3333 :D hihi den är rosa och det står med stor text på den '' OVER AND OUT''
bild kmr lite senare på den :)

söndag 3 januari 2010

Scene Make up

Scene Hair och Make up

Skall nu visa hur man gör scene hair och make up
Det kommer en video , för det tar för lång tid att göra bildklipp ¨/





Cha Cha igen :)

Hej igen ! Jag skrev nyss ett inlägg om sömn om du kollar längre ner
|
|
v
Men iallafall.. Nu skall jag ta en dusch,Senare kommer inlägget hur man lagar scene
hår steg för steg :) Har dock inte kunnat göra det när jag har varit borta så. Men vi ses liite senare :) Ha det bra tills dess Alla bloggläsare

Sömn

Hej :p har tyvärr inte kunnat skriva på flera dagar för att jag har varit vid Jennie ! Varit dr över nyåret,igår var vi till stan,när jag kom hem var ja dock trött och orkade inte blogg utan tog det bara lungt.Har sovit allt för lite. Har kännt att min kropp inte har fått tillräckligt med sömn på dom här sista dagarna ... Jag läste just hur mkt man skall sova och om man kan sova för mkt !
Kan kopiera det hit så får ni läsa.Jag sover ungefär 12 timmar på helgerna.och ungefär 7-8 när jag skall till Skolan nästa dag.

Sömn

Det är mycket som händer mycket i kroppen när man sover. När man är i puberteten är sömnen extra viktig för att man ska växa och utvecMan behöver också sova för att hålla sig frisk, kunna tänka klart och lära sig nya saker.

En kille (i halvfigur) ligger och sover med huvudet på en kudde.Under puberteten växer kroppen snabbt och mycket, särskilt när man sover. Då produceras en stor mängd hormoner, bland annat könshormonerna som styr kroppens utveckling. Sömnen behövs alltså för att vi ska utvecklas fysiskt från barn till vuxen. Om man sover för lite kan den utvecklingen hindras. Det finns många andra funktioner i kroppen som är beroende av vår sömn. Hjärnan behöver sömnen för att fungera bra. Om man sover för lite känner man att man blir långsammare och segare i huvudet. Immunförsvaret som skyddar oss från att bli sjuka, är beroende av att vi sover tillräckligt. Det är också under sömnen som kroppen reparerar sig och bildar nya celler så att man blir starkare och uthålligare efter träning. Att sova gott är dessutom ett av de bästa skydden mot stress.

När ska man sova?

Det är rätt stor skillnad på hur våra liv ser ut idag mot bara för tjugo år sedan. Idag kan man se på tv, chatta och spela datorspel dygnet runt om man vill, även om det mesta i samhället är uppbyggt för att man ska gå upp tidigt på morgnarna, jobba eller gå i skolan på dagarna och sova på nätterna. En anledning till det är att hjärnan behöver ljus för att vi ska hålla oss vakna och att mörkret gör oss sömniga. Kroppen är alltså mer eller mindre inprogrammerad för sömn på natten och vakenhet på dagen.

illustration av ett brinnande ljus och en glödlampa bredvid varandra.Om man är uppe mycket på nätterna kan det ställa till det för kroppens dygnsrytm. Ibland kan det bli svårt att vända tillbaka dygnet och kanske får man svårt att sova över huvud taget. När man vänder på dygnet eller reser över tidsgränser kan man känna sig ”jetlaggad”: trött, yr, illamående och irriterad.



Hur mycket ska man sova?

Hur mycket man behöver sova är olika från person till person. Därför kan man inte jämföra sig med någon annan. En del är morgonpigga och kvällströtta och tvärtom. En del klarar sig på sex timmars sömn, även om det är ovanligt, medan andra behöver tio timmar för att må bra. En del som är kvällspigga och sover mindre i veckorna, sover igen lite extra på helgerna.<---STÄMMER. Det sägs att man behöver mindre sömn ju äldre man blir. Men när man är i puberteten kan sömnbehovet faktiskt bli lite större än vad det var tidigare. Då är det mycket som händer i kroppen och det gör att man kan känna sig trött och att man behöver sova mer än tidigare.

Man brukar känna själv om man har sovit tillräckligt. Om man är trött och känner sig nedstämd, irriterad, lättretlig, har yrsel eller svårt att koncentrera sig kan det vara tecken på att man sover för lite.

Kan man sova för mycket?

En del kan känna sig så trötta att de går och lägger sig när de kommer hem från skolan eller jobbet och ändå sova på natten. Så kan det vara i perioder när kroppen behöver mycket sömn, särskilt under puberteten eller om man har sovit för lite dagarna innan. Men även om man kan behöva mer sömn under puberteten är det sällan bra att sova mer än 12 timmar per dygn.

Om man under en längre tid sover väldigt mycket och samtidigt känner sig nedstämd, kan man behöva prata med någon för att få hjälp att må bättre. Man kan kontakta sin ungdomsmottagning, vårdcentral eller skolhälsovården.

Vad kan man göra själv om man har svårt att sova?

Det finns olika anledningar till att man kan ha svårt att sova. Ibland beror sömnproblemen på att man är orolig eller ledsen över något och ligger och grubblar. illustration som föreställer en tjej som sitter på en cykel.Att sova dåligt någon enstaka natt är inte farligt. Men om man har svårt att sova under en längre period kan det vara bra att prata om sina problem och få hjälp att göra något åt dem. Det finns också sånt man kan testa själv för att sova bättre. Man kan till exempel prova att:


*Ta tid till att bara varva ner innan man lägger sig och till exempel stänga av sin mobiltelefon och dator i god tid.

*Stiga upp och lägga sig vid ungefär samma tider varje dag.
träna avslappning, meditation eller något annat som hjälper en att gå ner i varv.

*Röra på sig. Cykla till skolan eller jobbet, till exempel. Om man tränar hårt är det bra att göra det minst tre timmar innan man lägger sig.

*Vara lagom mätt när man lägger sig, inte hungrig och inte proppmät

*Fokusera på sin andning. Magen blir större när man andas in och fyller lungorna med luft och sjunker tillbaka ner när man andas ut. För varje utandning kan man tänka att man blir mer och mer avslappnad, att man andas ut spänninga

*Lyssna på musik som man känner sig lugn av.

*Inte ligga och vrida sig i sängen för länge om man inte somnar, utan gå upp och göra något (utan att tända för många lampor) tills man känner sig sömnig igen.

*Dra ner på eller sluta med snus och cigaretter.

*Dra ner på eller sluta med alkohol om man dricker det.